wtorek, 14 maja 2019

Pappadam

Naleśniki papadam przypominają tortillę. Wypieka się je z ciasta, które powstaje z mąki z ciecierzycy, soczewicy, mąki ryżowej i mąki z czarnej fasoli urad. Danie piecze się nad otwartym płomieniem lub smaży i podaje do wielu potraw mięsnych oraz samodzielnie z sosami.


Ciekawostki na temat papadam

1. Naleśniki papadam są bardzo zdrowe. Zawierają dużo potasu (1000 mg/1000 g), sporo magnezu i wapnia – odpowiednio 271 i 143 mg/100 g oraz duże ilości białka – 26 g w 100 g.
2. Smażenie papadam musi być bardzo krótkie. Szefowie kuchni wkładają ciasto na mocno rozgrzany olej i smażą z jednej strony zaledwie po kilka sekund.





1 komentarz:

Witam Cię na moim blogu. Dziękuję za komentarz.

W odmętach internetu